Open Poort Lezing: De Kloosters van Groningen

Activiteiten
Datum

Extra informatie

Op vrijdag 5 januari van 10 tot 12 uur is er, zoals elke eerste vrijdag van de maand, Open Poort in Eenrum. Dit keer zal Bouwe Luurtsema een lezing geven over de Groninger kloosters.

Een belangrijk onderdeel in de kerkhistorie van Groningen vormen de 34 kloosters die er hebben gestaan. De kloosters speelden een bijzonder belangrijke rol in de Groninger samenleving en hebben veel tot stand gebracht voor dit gebied. In de lezing over deze kloosters worden ze alle belicht, zo ook wat er heden ten dage nog van resteert. In het bijzonder zal het klooster van Rottum worden belicht vanwege recent onderzoek, zo ook het enorme klooster in Aduard dat tot de verbeelding sprak met zijn 6000 ha grondgebied met bijbehorende voorwerken. Ook het nog enige aanwezige kloostergebouw uit Ter Apel, waar nog de sfeer uit deze vervlogen tijd kan worden ervaren, komt aan de orde.

De Poort aan het Kerkpad in Eenrum (gebouwtje naast de kerk) is open vanaf 10 uur. Er is koffie, thee en appeltaart. De lezing begint om ongeveer kwart over tien. Van harte welkom! Toegang is gratis..