De kerk van Westernieland is in de zomerperiode (van Pasen tot eind oktober) geopend op donderdag, vrijdag,  zaterdag en zondag. Elke zaterdag om 17 uur wordt de klok geluid.

De bewoners hielden zich vroeger bezig met ondermeer de robbenvangst. Een stille getuige hiervan is de grafsteen van de in 1871 gestorven robbenjager Tjark Visser. In 1811 werd ten noorden van Den Andel de Noordpolder aangelegd en in de jaren 1940 ontstond ten westen daarvan de Linthorst Homanpolder. Het noordelijk deel van Westernieland wordt Kaakhorn genoemd. Westernieland is ook de geboorteplaats van de bekende cabaretier Freek de Jonge (1944). Zijn vader was hier predikant.Westernieland is tegenwoordig een klein dorp met 250 inwoners. In Westernieland is momenteel geen school. Dorpsbelangen Westernieland organiseert een aantal activiteiten in samenwerking met een aantal commissies. Er zijn paas- en kerstactiviteiten, er is een jaarlijkse toneeluitvoering, er is contact met de organisatie ‘Waddenwandelen’, er is een kinderspeelmiddag en een maandborrel. Veel van deze activiteiten zijn in het dorpshuis.
Voor meer informatie over Westernieland, zie: http://www.westernielandweb.nl/.

 

Westernieland – de kerk

Schaapweg 2, Westernieland

Het kerkgebouw dateert uit de 13de  eeuw; de toren is iets jonger. De kerk was aan Maria gewijd. In later tijd zijn, zoals in Saaxumhuizen, de ramen vergroot en de buitenmuren bepleisterd. De kansel werd omstreeks 1660 gemaakt. Het van Oeckelen-orgel stamt uit 1893. In de toren hangt een Van Bergen-klok uit 1965. In 2008 werden kerk en toren overgenomen door de Stichting Oude Groninger Kerken.