Open Poort – Lezing Marc Chagall

Activiteiten
Datum

Extra informatie

Open Poort presentatie Marc Chagall (1887-1985) en de Twaalf stammen Israëls

Op vrijdag 1 juni wordt de maandelijkse Open Poort gehouden in De Poort aan het Kerkpad in Eenrum. Maria Adriaanse geeft deze ochtend een presentatie over het werk van Marc Chagall en in het bijzonder zijn gebrandschilderde ramen.

Marc Chagall is voor de meesten van ons vooral bekend als schilder. Hij heeft een heel eigen, herkenbare stijl die vaak dromerig, haast mysterieus aandoet. Hij haalt zijn inspiratie uit de Russische volkskunst, uit herinneringen aan zijn jeugd en uit de rol van het Jodendom hierin. Met grote regelmaat beeldt hij Bijbelscènes af. Er bestaat naast de bekende Rembrandt-bijbel ook een Chagall-Bijbel.
In de jaren zestig, Chagall is dan al ongeveer zeventig jaar oud, leert hij zichzelf glas-in-loodramen maken. Hij maakt veel gebruik van sprankelende kleuren en van, vooral bijbelse, symboliek. Dat maakt ze uitermate geschikt voor religieuze doeleinden. Zijn glas-in-loodramen zijn onder meer te zien in de kathedralen van
Metz en Reims en in de St. Stefanskerk in Mainz. Dit werk heeft zijn toch al grote populariteit nog doen toenemen.
Deze bijeenkomst bekijken we de gebrandschilderde ramen die Chagall maakte voor de synagoge van het Hadassah Ziekenhuis in Jeruzalem. Hier beeldt hij de twaalf stammen van Israel uit en maakt uitbundig gebruik van daarbij passende symbolen uit de Thora.

De Poort is op 1 juni open van 10 tot 12 uur. Na een welkom met koffie, thee en appeltaart, neemt Maria het woord en zal zij ons tijdens haar presentatie veel mooi beeldmateriaal laten zien. Van harte welkom!