Requiem

Activiteiten
Datum

Extra informatie

In de kerk van Eenrum (Noord Groningen) staat, verspreid op het koor, een groot aantal kruizen opgesteld, gemaakt van stukken boomstam. Anjet van Linge, kunstenaar in Den Andel, maakt elke dag één kruis.

Anjet vertelt: ‘Ik begon dit werk ooit omwille van Feest van de Geest. ‘Requiem voor een bos’ noemde ik het. Ergens in oktober 2019 “zag” ik het beeld en inmiddels heb ik geleerd: dan kan ik het alleen maar maken en erop vertrouwen dat het waarom wel komt. En toen kwam nu. Deze tijd. Een werkelijkheid waar we ons vooraf geen voorstelling van hadden kunnen maken. Het werd een ander Requiem, maar met een andere intentie dan in eerste instantie.

Sinds een kleine twee weken maak ik elke dag één nieuw kruis. Het eerste kruis droeg alleen mijn intentie: ‘A prayer in wood for those who died alone, for those not chosen, for those who thought “not me”, for those who found no place, for those who gave up their space’. Toen ik dit deelde voegde iemand meteen een intentie toe. En zo ontstond het idee elk kruis op te dragen. Sindsdien bieden mensen intenties aan, via mail of via instagram.

Het diepere waarom zit denk ik in dit gedicht:
Requiem.
Because we are nature.
Because we die.
Because we are blameless but not innocent.
Because we are not omnipotent.
Because those who die are loved by someone.
Because nature breathes now.
Because we listen.
Because we watch.

Het Requiem is nog niet in het ‘echt’ te bezoeken. De Corona-maatregelen verhinderen ons de kerk open te stellen. Tot het moment dat de maatregelen dit wel toelaten, staan de kruizen dus in quarantaine in de Kerk van Eenrum. Wel is het project te volgen via instagram: @anjetvanlinge, in de hoop om binnen afzienbare tijd bezoekers in de kerk te verwelkomen.