Johannes de Doper cantate en midzomerwandeling

Activiteiten
Datum

Extra informatie

Op zondag 23 juni staat de kerk van Westernieland in het teken van Sint Jan (Johannes de Doper) en de zomerzonnewende. Dit keer met als speciale gast de Johannes de Doper cantorij uit Huizinge olv Kees Steketee.

De kerk van Westernieland is open vanaf 20 uur. Na een welkom en een korte inleiding over Johannes de Doper (Sint Jan) en de relatie met de zomerzonnewende, zal de cantorij uit Huizinge de Johannes de Doper cantate zingen. Na afloop van de cantate, rond 21 uur, wordt iedereen uitgenodigd voor een wandeling door de omgeving van Westernieland (5 of 2.5 km). Tijdens die midzomerwandeling kunnen we (bij helder weer) de zon onder zien gaan. Bij terugkomst bij de kerk brandt er een midzomervuur en zijn er hapjes en drankjes.

Van oudsher is de geboorte van Johannes de Doper gekoppeld aan de zomerzonnewende, net zoals de geboorte van Jezus is gekoppeld aan de winterzonnewende op 24 december. Dit kan oa worden teruggevoerd op de woorden die Johannes de Doper sprak: ‘Hij (Jezus) moet groeien, en ik moet minder worden’.Vanaf de kerst, de geboorte van Jezus, nam de zon toe in kracht en vanaf de zomerzonnewende (geboorte van Johannes) neemt de zon weer af in kracht.

De Johannes de Doper cantate is in 2015 geschreven door Barbara de Beaufort (tekst) en Kees Steketee (muziek) en is inmiddels enkele keren uitgevoerd. De cantate is een tiendelig werk waarin het leven van Johannes de Doper wordt verbeeld in muziek en zang. Vijf vocale solisten (Gera van de Hoek, Barbara de Beaufort, Hinrick Klugkist, Just van Es en Jan Smid) vertolken de stemmen van verschillende personages, Kees Steketee begeleidt de cantorij op piano en Jolanda Tuma speelt sopraan saxofoon.

Toegang tot de kerk en deelname aan de wandeling is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is natuurlijk altijd welkom. Opgave is wenselijk. Dit kan via info@kerkinhetdorp.nl
Graag tot ziens op zondag 23 juni vanaf 20.00 uur in de kerk van Westernieland!